Een Oegandese update.. geschreven vanuit Nederland
Blijf op de hoogte en volg Akkrum4Oeganda
08 Augustus 2012 | Oeganda, Kampala
Omdat de groep van Akkrum4oeganda nogsteeds geen internet tot hun beschikking heeft sturen we een update van uit Nederland. Een aantal van de groep heeft al wel even contact gehad met het thuisfront maar we snappen dat jullie graag willen weten hoe het gaat! De simkaarten zijn wel aangeschaft maar passen niet.. we hebben gevraagd om ze om te ruilen maar we weten niet hoe lang dat gaat duren.
We zijn goed en veilig aangekomen in Kiwangala en de eerste indrukken zijn overweldigend en de bevolking is ontzettend gastvrij. Akkrum4oeganda heeft een ontzettend warm welkom gekregen met veel zang en dans. Deze mensen hebben meer ritme en swing dan wij allemaal bijelkaar! We slapen in een gebouw tegen over de school. Dit gebouw is ommuurd en wordt dag en nacht bewaakt. Slapen doen we dus ook veilig. De omgeving van Kiwangala is erg groen,heuvelachtig, vol met bananenbomen en alle wegen zijn rood. Met name 's avonds als de schemer invalt en de omgeving wat nevelig wordt is het uitzicht adembenemend. Dan zien we het Afrika zoals ook wij dat alleen van foto's en plaatjes kenden...
We hebben al veel indrukken op gedaan en hard gewerkt. We hebben muurtjes gemetseld, beton gestort, zijn begonnen met klas lokalen opknappen en moeten deze nog schilderen. De pauzes benutten we door het schoolplein aan te vegen. De kleding die we mee genomen hebben vanuit Nederland zijn zeer welkom. Samen met de plaatselijke bevolking hebben we daar pakketjes van gemaakt. Zij weten immers het beste welke gezinnen het het hardste nodig hebben.
Ook hebben we al een sport en spel middag georganiseerd. De kinderen waren zo verschrikkelijk blij met de prijsjes die ze kregen bij o.a het voetbal en trefbal.De kinderen in Kiwangala waren eerst wat afstandelijk en keken de kat uit de boom maar nu wordt er regelmatig bij de meiden op schoot gezeten en door hun haar geaaid. Voor de jongens is het wat stoerdere werk weggelegd... potje voetbal en hier en daar een boks!
Het weer in Oeganda is niet geweldig. het is bewolkt en het regent af en toe stevig. Omdat het douchen niet geweldig gaat met de douche zakken hebben we van de nood maar een deugt gemaakt. Het water kwam op een punt op het dak van de school samen en stroomde daar naar beneden. We hebben allemaal maar snel onze fles shampoo gehaald en hebben met zijn allen staan haren wassen. :-).
Als je de omgeving verkent dan kun je nog wel eens wat tegen komen... Zo zijn Nanneke en lucia al achterna gezeten door een koe, zien we overal zwaar bepakte fietsen ( 7 kratten cola op een fiets!!!) en weten we nu ook dat jongens harder kunnen gillen dan meiden.. Rick en Jens stonden in een mieren nest...
Vandaag zijn we op bezoek geweest bij 5 wezen gezinnen en hebben we pakketjes gebracht. Na een wandeling van anderhalf uur door de heuvels zijn we daar aangekomen. De wezen gezinnen bestaan uit oma's met kleinkinderen of alleenstaande vaders of moeders met 4 tot 9 kinderen. Een aantal van deze mensen woont in stenen hutjes maar een aantal ook in hutjes van klei. De dankbaarheid was enorm en voor ons aangrijpend...
Morgen ochtend gaan we bomen planten en morgen middag hebben we een vrije middag..misschien dat we dan nog wel even toe komen aan het lezen van een boek. We hebben allemaal leesvoer mee genomen maar nog niemand is er aan begonnen of aan toe gekomen. Dat zegt genoeg.
Lieve mensen , het gaat ontzettend goed met ons!
Geschreven namens Peter vanuit Oeganda
09 Augustus 2012 - 00:31
Anke-marije:
Geweldig! -
09 Augustus 2012 - 10:48
Bennie:
Mooi dat het zo goed verloopt en dat jullie echt iets voor de bevolking kunnen doen.Groetjes uit Finland. Ook namens Mathilda haar familie. -
09 Augustus 2012 - 11:05
THB:
Hoi allegearre,
Jimme giene hinne mei koffers fol guod en komme werom mei koffers fol libbenservaringen!!
Wer meitsje wij us hjir soms drok om!!
It is mar in druppel op in gloeiende plaat mar jim kinne op dizze wize dochs hiel wat betekenje foar de minsken der yn Kiwangala.
Groetnis Tjitte, Hieke, Berrit.
09 Augustus 2012 - 14:57
Jelle Waringa:
Hartstikke leuk om te lezen. Ik wens jullie toe dat je niet alleen iets brengt naar Oeganda, maar ook een ervaring krijgt die je mee terug kunt nemen!
Veel succes en vooral ook plezier daar. -
09 Augustus 2012 - 21:12
Wilma Hooghiemster:
Fijn dat het goed gaat met jullie in Oeganda! Wat een ervaringen hebben jullie al opgedaan in korte tijd; dat belooft nog wat voor de rest van jullie verblijf! Veel plezier met elkaar toegewenst!
Groetjes, Wilma Hooghiemster -
09 Augustus 2012 - 21:19
Tjeerd, Wendy En T.j.:
Jeetje wat een verhaal, en wat hebben ze al veel gedaan. SUPER ben ontzettend trots op deze groep mensen! Jammer van het weer, maar kan je je in ieder geval lekker wassen.... -
09 Augustus 2012 - 21:32
Hielke En Frouwkje Albada:
Wat ha jimme yn in koarte tiid al in soad dien.It jowt fêst in protte foldwaning.
Ha jim ek lêst fan é waarmte?
Sukses fierder.
pake en beppe fan Mette. -
09 Augustus 2012 - 21:34
Tj En P.:
Wy westen d'r al in bytsje fan. want ....
Nanneke belle even mei har Beppe P. dy't dizze middei mei har man op de Floriade omrûn.
se wie tige optein oer wat se meimakke.
At it de oaren ek sa fergiet dan is it fêst goed en dat seit it berjocht ek al.
We wisten noch net fan de ko dy't har efternei sitten hat.
Sa lear je ek noch hurd rinnen. -
10 Augustus 2012 - 21:26
Fam Vd Heide Leppedyk:
Het gaat goed in Oeganda met iedereen. Ze hebben gebouwd, geknutseld met de kinderen en ook een beetje uitgerust vandaag. Dit weekend gaan ze met zijn allen naar een eiland en zondag/maandag zijn ze weer terug bij de school om verder te bouwen. Hopelijk hebben ze op deze dagen wel internet, zodat de groep ons zelf op de hoogte kan stellen van hun ervaringen. Klinkt allemaal heel positief en enthousiast. De tijd vliegt.... zo wordt het door hun ervaren, voor ons iets minder maar wij natuurlijk trots op deze kanjers die dit toch maar eventjes doen! Wij zijn nu al benieuwd naar de uitgebreide verhalen en foto's. Ik moest iedereen de groetjes doen en oant sjen! -
10 Augustus 2012 - 21:35
Henny:
Fyn dat het goed gaat, mooi reisverslag tot nu toe. Al heel wat beleefd dus! Groetjes Johannes, henny en Rianne -
11 Augustus 2012 - 11:42
Anneke Wijnsma:
Hallo daar in Oeganda,
wat een mooie verhalen,en wat fijn dat jullie zo veel kunnen doen
Deze ervaring vergeten jullie je hele leven niet weer.
Groetjes van Lucia haar
trotse Beppe Anneke -
11 Augustus 2012 - 21:31
Pietsje Sieperda(lemmens):
dag bertus en ankje, samen met jullie team daar in oeganda,Wat een belebenis he? als ik dat zo lees hebben jullie al veel mensen blij gemaakt ,geweldig. tja koeien en mierennesten ..da s ook een belevenis:-) l.o.l. en dan te bedenken dat oeganda nog niet eens het allerarmste land is eigenlijk..... et...petra -
11 Augustus 2012 - 22:50
Petra:
Hoi dag bertus en ankje e.anderen van jullie team.....in oeganda.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1ik heb al gezien dat er nog diverse groepen vanuit nederland ook bezig zijn in jullie buurt...ook meehelpen bouwen bijv. in mukono...aan een kindertehuis bezig met bouwen en klussen....in dezelfde periode als jullie nu. hopelijk kan je ook es efkes bekomen van allerlei indrukken he/? bijv, onze ruth is destijds naar curacao geweest en heeft haar hart daar verloren aan dat landje. ook een bijzondere ervaring hoor. hrt.gr. en geniet ook maar goed van de mooie afrikaanse natuur...foto s etc etc... wert we op de wrald ek binne ..oer us skient deselde sinne!!!!!!!!! -
12 Augustus 2012 - 03:52
Heike Peters:
Mijn nederlands is niet good maar ik probeer het. Mathilda grootjes vanuit Australiie. Jammer dat het weer niet geweldig is. Het is leuk dat jullie kunnen iets down voor de mensen. Ik wens jullie all the best and lots of fun.
Love
Heike and Simon uit Australiie -
12 Augustus 2012 - 13:24
Fam Vd Heide Leppedyk:
Deze mail/bericht is voor Ankje Sieperda en haar heit: Van harte gefeliciteerd met je verjaardag Ankje. Dit wordt een verjaardag die je nooit meer zult vergeten. Geniet van alle moois en maak er een leuk feestje van daar met zijn allen. Groetjes aan iedereen en Hiep Hiep Hoera!!! -
12 Augustus 2012 - 17:33
Liisa:
Hi, Ankje!!!
Van harte gefeliciteerd!!! Hebben ze al voor jouw gezongen en was de taart lekker? -
12 Augustus 2012 - 18:19
Ilona:
Hoi Mathilda heel veel groetjes uit Finland!!!
Ik mis je heel erg, nog twee weken en dan zien we elkaar weer!
Groetjes Ilona -
12 Augustus 2012 - 19:36
Marit:
Mooi dat jullie het daar naar je zin hebben!
& Ankje gefeliciteerd met je verjaardag! (:
Xxxx. -
12 Augustus 2012 - 21:42
Alida En Sjoukje:
Ankje fan herte lokwinske mei dyn jierdei!!
Dikke tut fan mem en tante Sjoukje -
12 Augustus 2012 - 21:47
Alida En Sjoukje:
Wy binne no yn Egmond aan zee.
Mooie strândei hjoed. Yn totaal 170 km. fytst.
Nog in goed tiid der fjierder.. -
12 Augustus 2012 - 22:17
THB:
Mette belde net, ze hadden vandaag niet kunnen internetten want het internetcafe in Masaka was gesloten.
Ze waren nu weer terug in Kiwangali waar ze op zijn Afrikaans Ankje haar verjaardag vierden
( met heel veel dansen), ook hadden ze speciaal een taart voor Ankje gemaakt.
Het verven was een drama vertelde Mette want ze deden er water door de verf, waarom wist ze niet. Maar er was hun nu betere verf beloofd.
Het eten is vaak pasta of rijst, vlees en HEERLIJKE ananas.
Op het eiland was het wel warm, warmer dan in Kiwangali, aldaar hebben ze bijna elke dag regen.
Het sanitair op het eiland was even genieten. Lekkere warme douche, gewone toiletten!!
Helaas is Lucia op dit moment niet fit.
De sfeer binnen de groep is heel goed vertelde Mette.
Mette moest morgen vroeg opstaan want ze gaan haar haren invlechten.
Ankje we hadden je vanmorgen per mail de felicitaties gestuurd, maar die heb je niet kunnen lezen, dus bij deze ook van ons van Harte.
Ze doen veel indrukken op, Mette vertelde dat ze een meisje van 15 jaar hadden ontmoet wat al getrouwd is en kinderen heeft.
Ook hebben ze al briefjes gekregen met de vraag of ze hun schoenen ook konden krijgen.
Voor komende week wensen we jullie weer heel veel succes.
Tjitte, Hieke, Berrit. -
13 Augustus 2012 - 09:24
Fimke, Ylse En Rixt:
Ankje, nog gefeliciteerd met je verjaardag! Ik hoorde van Freerk dat jullie een gezellig feest hebben gehad. Allemaal weer Succes met de werkzaamheden en veel plezier. Grtjs, Fimke, Ylse en Rixt -
13 Augustus 2012 - 12:24
Johanna Postma:
He Kanjers, wat een ervaringen doen jullie daar op.Onvoorstelbaar!!
Ankje: nog van harte met je verjaardag,deze verjaardag heeft wel een heel speciaal tintje.
Lucia: hopelijk knap je snel weer op
Wat Mette vertelde ,een getrouwd meisje van 15 met kinderen,wat een andere cultuur he.
Bij ons niet voor te stellen.
Heel veel succes en natuurlijk ook plezier daar verder.
Groetjes van, Huub,Johanna,Nikki en Peter-Jan Postma -
13 Augustus 2012 - 13:04
Tjeerd, Wendy En T.J.:
Lucia belde vanochtend, nog steeds misselijk ze kan niets meer binnen houden. Ze wordt door iedereen goed verzorgd. Carolien nam haar onder haar hoede s'nachts, thanks:)
Ankje GEFELICITEERD met je verjaardag je had een suprise party dankzij Justin en Moses wat lief.
Mette haar haren worden gevlochten maar ook die van de jongens, want iedereen gaat er voor zitten.
Het uitje naar het eiland was ondanks lucia haar misselijkheid geweldig. 15 man in een busje over rode zandwegen hobbel, hobbel. Ze hebben een apen wandeling gemaakt en genoten van geweldige uitzichten. Zondag hadden ze een kerkdienst op het strand. Lucia bleef binnen maar moest wel alle deuren goed sluiten anders kreeg ze bezoek van de apen... Op het eiland hebben ze nog lekker kunnen zonnen in BIKINI (toch wel even lekker) Maar zodra ze weer terug waren in Kiwangali zaten ze weer midden in de moesson.
Desondanks, hebben ze er heel veel plezier en leren ze ontzettend veel.
Bericht van Lucia via Wendy